logo

Как да изберем между две привлекателни предложения за работа?

cover image

Ако сте попаднали в такава ситуация, това е едновременно хубав момент, но заедно с това – труден. Защото идва дилемата – кое от двете предложения да изберете?

Започвате да претегляте, да сравнявате, да развивате различни ситуации и сюжети и това ви прави по-объркани, нерешителни и напрегнати. Какво ще стане, ако не вземете правилното решение - от това може да зависи вашата кариера и бъдеще? Какво да направите тогава, за да сте възможно най-убедени във вашия избор? Ето няколко съвета:

  1. Обмислете как всяка една от позициите резонира с дългосрочните ви цели

До този момент - при изпращането на документите, интервютата, срещите - е трябвало да докажете как вие бихте могли да помогнете на съответната компания да се развие. Сега, когато стоите при този избор, е време да прецените какво всяка една от тези длъжности ще даде на вас. И дали това е в унисон с вашите дългосрочни цел. Задайте си следните въпроси:

  • Коя от двете позиции има повече потенциал за кариерно развитие?
  • Коя от двете позиции ще бъде по-предизвикателна?
  • Коя от двете позиции ще ви предложи възможността да усвоите нови умения?
  1. Помислете за заплатата и личното ви удовлетворение

Разбира се, заплащането е един от основните фактори, които биха могли да разрешат една такава дилема. Но това не е всичко - може възнаграждението на едната позиция да е впечатляващо, но самата ви длъжност да е безперспективна, скучна и да не ви носи никакво удовлетворение. За това е важно да имате предвид както заплатата, така и това как ще се чувствате в тази компания. В такива случаи повечето HR експерти и мениджъри съветват кандидатите да изберат работата, с която биха се чувствали щастливи в дългосрочен план и на която получават не по-високото, но поне оптимално възнаграждение. Примерите за хора, които започват работа на позиция, която не харесват, само заради заплащането, и вършат задачите си с ниска мотивация, са твърде многобройни.

  1. Вземете предвид и културата на съответното работно място

Преминали сте етапа на интервюта, в който вие сте били „изпитвани" за това дали бихте паснали - освен като опит и конкретни умения - към офисната култура на съответната компания. Но сега е време вие да определите дали това е наистина комфортно място за вас. Никой не желае да работи в среда, която не го предразполага и в която се чувства зле. Това ще влияе на работата ви, мотивацията и цялостната ви нагласа. Затова е важно да изберете позицията в компания, която ви предразполага да се чувствате добре, да вършите работата си с желание и да не виждате времето, прекарано в офиса, така сякаш сте затворени в килия.

  1. Сравнете двамата ви бъдещи преки мениджъри

Чува ли сте твърдението, че служителите напускат не компании, а шефове? Е, в по-голямата част от случаите това наистина е така. А на никой не му се иска да стига до там. Затова е важно да прецените на кое от двете предложени места ще имате по-добра комуникация с вашия пряк мениджър? Това е изключително важно, тъй като вашият шеф може да бъде най-големият ви враг, който да поставя всякакви спънки пред вас и работата ви, да ви демотивира и да създава напрежение. Или пък да ви подкрепя, да е там, когато имате нужда от съвет или помощ, да ви поставя предизвикателства, която не стремят да ви „спънат", а да ви помогнат в това да се развиете като по-добър професионалист. Този избор е изключително важен - не го подценявайте.

  1. Сравнете работния ден на двете места

Седнете с един лист и химикалка и запишете как, според това което вече знаете за двете позиции, ще протече работният ви ден на едното и на другото място. Какви задължения ще имате, с какви задачи ще трябва да се справите, с кого ще работите, колко е голям екипът ви, намирате ли за приятно работното място, предвиждат ли се бизнес пътувания и т.н. Раздробете целия ден в офиса според важните за вас неща и преценете коя от двете позиции ви се струва по-привлекателна, що се отнася и до вашите ежедневни ангажименти с нея.

  1. Доверете се на интуицията си

След като се направили всичко до тук, оставете логиката настрана и си дайте сметка коя от двете позиции ви тегли повече, отвъд списъците и рационалните доводи. Коя от двете ви вълнува повече, накъде ви тегли интуицията? Не се поддавайте на външен натиск от хора около вас за това в коя от двете посоки да тръгнете - на първо място е най-важно вие да сте убедени и щастливи с избора си, тъй като това е перспектива във вашето бъдеще. Не се притеснявайте да поемете риск и да изберете тази длъжност, която ви вълнува повече - това може да има голямо влияние върху бъдещото ви развитие, дори към този момент перспективите да са по-скромни.
Христиан Йовчев