Как да изберем между две привлекателни предложения за работа?

Ако сте попаднали в такава ситуация, това е едновременно хубав момент, но заедно с това – труден. Защото идва дилемата – кое от двете предложения да изберете?

Започвате да претегляте, да сравнявате, да развивате различни ситуации и сюжети и това ви прави по-объркани, нерешителни и напрегнати. Какво ще стане, ако не вземете правилното решение - от това може да зависи вашата кариера и бъдеще? Какво да направите тогава, за да сте възможно най-убедени във вашия избор? Ето няколко съвета:

  1. Обмислете как всяка една от позициите резонира с дългосрочните ви цели

До този момент - при изпращането на документите, интервютата, срещите - е трябвало да докажете как вие бихте могли да помогнете на съответната компания да се развие. Сега, когато стоите при този избор, е време да прецените какво всяка една от тези длъжности ще даде на вас. И дали това е в унисон с вашите дългосрочни цел. Задайте си следните въпроси:

  • Коя от двете позиции има повече потенциал за кариерно развитие?
  • Коя от двете позиции ще бъде по-предизвикателна?
  • Коя от двете позиции ще ви предложи възможността да усвоите нови умения?
  1. Помислете за заплатата и личното ви удовлетворение

Разбира се, заплащането е един от основните фактори, които биха могли да разрешат една такава дилема. Но това не е всичко - може възнаграждението на едната позиция да е впечатляващо, но самата ви длъжност да е безперспективна, скучна и да не ви носи никакво удовлетворение. За това е важно да имате предвид както заплатата, така и това как ще се чувствате в тази компания. В такива случаи повечето HR експерти и мениджъри съветват кандидатите да изберат работата, с която биха се чувствали щастливи в дългосрочен план и на която получават не по-високото, но поне оптимално възнаграждение. Примерите за хора, които започват работа на позиция, която не харесват, само заради заплащането, и вършат задачите си с ниска мотивация, са твърде многобройни.

  1. Вземете предвид и културата на съответното работно място

Преминали сте етапа на интервюта, в който вие сте били „изпитвани" за това дали бихте паснали - освен като опит и конкретни умения - към офисната култура на съответната компания. Но сега е време вие да определите дали това е наистина комфортно място за вас. Никой не желае да работи в среда, която не го предразполага и в която се чувства зле. Това ще влияе на работата ви, мотивацията и цялостната ви нагласа. Затова е важно да изберете позицията в компания, която ви предразполага да се чувствате добре, да вършите работата си с желание и да не виждате времето, прекарано в офиса, така сякаш сте затворени в килия.

  1. Сравнете двамата ви бъдещи преки мениджъри

Чува ли сте твърдението, че служителите напускат не компании, а шефове? Е, в по-голямата част от случаите това наистина е така. А на никой не му се иска да стига до там. Затова е важно да прецените на кое от двете предложени места ще имате по-добра комуникация с вашия пряк мениджър? Това е изключително важно, тъй като вашият шеф може да бъде най-големият ви враг, който да поставя всякакви спънки пред вас и работата ви, да ви демотивира и да създава напрежение. Или пък да ви подкрепя, да е там, когато имате нужда от съвет или помощ, да ви поставя предизвикателства, която не стремят да ви „спънат", а да ви помогнат в това да се развиете като по-добър професионалист. Този избор е изключително важен - не го подценявайте.

  1. Сравнете работния ден на двете места

Седнете с един лист и химикалка и запишете как, според това което вече знаете за двете позиции, ще протече работният ви ден на едното и на другото място. Какви задължения ще имате, с какви задачи ще трябва да се справите, с кого ще работите, колко е голям екипът ви, намирате ли за приятно работното място, предвиждат ли се бизнес пътувания и т.н. Раздробете целия ден в офиса според важните за вас неща и преценете коя от двете позиции ви се струва по-привлекателна, що се отнася и до вашите ежедневни ангажименти с нея.

  1. Доверете се на интуицията си

След като се направили всичко до тук, оставете логиката настрана и си дайте сметка коя от двете позиции ви тегли повече, отвъд списъците и рационалните доводи. Коя от двете ви вълнува повече, накъде ви тегли интуицията? Не се поддавайте на външен натиск от хора около вас за това в коя от двете посоки да тръгнете - на първо място е най-важно вие да сте убедени и щастливи с избора си, тъй като това е перспектива във вашето бъдеще. Не се притеснявайте да поемете риск и да изберете тази длъжност, която ви вълнува повече - това може да има голямо влияние върху бъдещото ви развитие, дори към този момент перспективите да са по-скромни.Новини

17
Jan.
Какъв процент от годишните заплати на служителите представляват финансовите придобивки?

Порталът за заплати Paylab направи анализ на възнагражденията и дела на финансовите придобивки за отделни позиции.

16
Aug.
Zaplatomer.bg подобрява анализа на заплати чрез регресионен модел в изчисленията

Zaplatomer.bg, който е част от международната група Paylab, включваща 19 локални платформи за сравняване на заплати, въведе нов начин за обработване на данни.

07
Aug.
Ново! от Zaplatomer.bg: Доклад за заплата

От началото на месец август 2018 г. всеки, който има нужда от повече подробна информация за адекватността на заплатата, която получава или предлага на пазара на труда, може да закупи анализ на възнаграждението за конкретна позиция в Zaplatomer.bg.