logo

Как да обсъждате заплащането си на работа

19.1.2018

cover image

Представете си, че още от първия ден на нова работа можете да говорите свободно за заплащането си и че всички в екипа знаят колко получават колегите им за труда си.


Не е невъзможна перспектива, но в повечето фирми темата за парите все още е табу.

Подобно ниво на прозрачност е доста крайно, но някои компании се доближават до него, коментира Michelle Seitzer.

В подкаст на Harvard Business Review по темата David Burkus, доцент по мениджмънт в Oral Roberts University, казва, че в момента фирмите експериментират с прозрачността и сме свидетели на обрат в отделни организации по света. Във фирмата Whole Foods, например, всеки знае колко печелят останалите. Други компании разкриват информация само за заплащането на определени длъжности.

Въпреки това в повечето фирми парите са големият слон в стаята, който всички виждат, но никой не говори за него. Дори да не сте подписали договор с клауза за конфиденциалност на заплащането, това, че можете да говорите за него с колегите си, не значи, че трябва. Ето няколко съвета, отнасящи се до разговорите за пари в работата, които ще ви спестят евентуални проблеми:

1. Оценете ситуацията

Когато някой ви попита колко печелите, не бързайте веднага да го осветлявате по въпроса. Помислете кой е този човек, къде се намирате, когато пита, кога ви пита, има ли други хора наоколо, колко добре се познавате, какви са намеренията му и т.н.

2. Бъдете наясно с правилата и с правата си

Прочетете по-внимателно трудовия си договор, за да сте сигурен каква информация можете и не можете да споделяте с други хора. Ако в него не е упоменато нищо по темата, няма защо да се тревожите.

В САЩ, например, тези въпроси са уредени чрез решението на Националния съвет за трудови отношения от 1935 г., известно като Закон на Вагнер, но в някои щати заплащането е поверително по закон и служителите не могат да обсъждат възнагражденията си с трети лица.

3. Какви са мотивите ви да се интересувате от заплащането в екипа?

Защо търсите информация за това колко получават колегите ви? Дали просто сте любопитен, или искате да знаете, за да го имате предвид при бъдещи преговори за размера на заплатата ви? Помислете и заначина, по който това, че знаете колко печелят колегите ви, ще се отрази на динамиката в офиса и на отношенията ви с тях. Какво, ако се окаже, че някой на подобна на вашата длъжност получава доста повече от вас? Дали няма да завиждате на този човек? Преди да започнете подобен разговор, претеглете добрите и лошите страни.

4. Бъдете ясен и конкретен

Независимо дали искате да получите увеличение, или да ви бъдат възстановени средства, които сте похарчили от собствения си джоб за служебни цели, или събирате информация за заплащането на колегите си, бъдете ясен, конкретен и питайте само за това, което искате да знаете. Когато обсъждате увеличение, отново нека искането ви е конкретно.

5. Създайте безопасно място за диалог

Най-добре е някои разговори да се водят извън работно време, извън офиса и да останат извън протокола. От друга страна, ако фирмата, в която работите или която ръководите, се стреми да поддържа култура на откритост, може би е хубаво да се организират периодични срещи, на които да се обсъждат въпросите, свързани с парите. Разбира се, в общия случай това все още звучи невероятно.




Изабел Йорданова

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си