logo

Чия заплата е по-висока? На постоянните служители, назначени директно от работодателя, или на фрийлансърите?

7.8.2018

cover image

Преобладаващата част от служителите (78%) все още вярват, че да работиш като постоянен служител, назначен директно от работодателя, е по-добре отколкото да си външен сътрудник, т.е. фрийлансър.

Основната причина за това е гаранцията, че редовно ще получават заплата. Това показват резултатите от международното проучване Paylab Data Research, което се проведе през май и юни 2018 сред 42,800 души в 11 европейски държави.

Освен гарантираните редовни доходи, по-голямата стабилност на работното място, която осигурява постоянният трудов договор, също е от решаващо значение. Само 6% от отговорилите, най-вече ИТ специалистите, виждат работата като фрийлансър като по-добър вариант за трудово правоотношение. В работата на свободна практика хората най-много харесват по-голямата свобода и гъвкавост.   

Работата за агенция, т.е. наемане чрез компания подизпълнител се възприема като най-лошата форма на заетост.

Общо 11% от респондентите са посочили, че не знаят как да оценят ползите от различните форми на заетост. 
Сред най-големите предимства да бъдеш постоянен служител (и да получаваш заплата, от която работодателят удържа данъци и осигуровки) отговорилите на проучването посочват освен постоянния доход и по-голямо чувство за сигурност. Последното се дължи на редовните социални и здравни осигуровки, стабилност и гарантирани социални обезщетения в случай на безработица, пенсиониране, заболяване или отпуск за отглеждане на дете. Работата като постоянен служител се свързва и с по-голяма защита от трудовото законодателство и в някои случаи от синдикатите. Ако работодателят иска да уволни служителя, той дължи предизвестие или плащане на обезщетение. Някои постоянно назначени служители имат допълнителни финансови възнаграждения, включени в трудовите си договори, като 13-та заплата и годишни бонуси.  

На трето място респондентите ценят най-много работната среда, която работодателят им осигурява. Други ценени ползи на постоянната заетост включват кариерното развитие и гарантираният платен отпуск

Графика: Paylab попита респондентите според тях кое е най-голямото предимство да бъдеш служител, назначен директно от работодателя, т.е. част от постоянния състав на компанията, в сравнение с това да си външен сътрудник.
На практика фрийлансърите могат да работят за много компании едновременно, да издават фактури за услугите си и да водят собствено счетоводство. Според изследването Paylab Data Research това се счита за по-изгоден начин на работа от едва 6 % от служителите. Подобни нагласи преобладават особено сред ИТ специалистите, както и експертите в областта на финанси и счетоводство, строителство и недвижими имоти, мениджмънт, администрация и маркетинг

В кои сектори най-много се предпочита работата като външен сътрудник/фрийлансър?

1.     Информационни технологии

2.     Икономика, финанси, счетоводство

3.     Строителство и недвижими имоти

4.     Мениджмънт

5.     Администрация

6.    Маркетинг, Реклама, ПР

Според участвалите в проучването, най-големите предимства на фрийлансинга са мобилността и гъвкавото работно време. Това е свързано главно с по-благосклонния подход към присъствието на работа в определено време, което е по-характерно за работата като постоянен служител.

Третото най-ценено предимство е възможността за работа за няколко компании едновременно, следвана от способността самостоятелно да се взема решение за работното натоварване, както и по-голямото чувство за независимост.

Графика: Paylab попита респондентите според тях кое е най-голямото предимство да бъдеш външен сътрудник, т.е. фрийлансър, който издава фактури за услугите си, вместо постоянен служител.
Информация за изследването

Международното проучване сред служителите Paylab Data Research редовно проследява тенденциите сред възнаграждението и придобивките на служителите. Изследването се провежда онлайн в 11 държави чрез локалните сайтове за сравнение на заплати сред извадка от 42,800 респонденти на различни позиции.  България - Zaplatomer.bg (7,890 респонденти), Чехия - Platy.cz (9,134 респонденти), Словакия - Platy.sk (3,252 респонденти), Унгария - Fizetesek.hu (4,978 респонденти), Словения - Placa.si (973 респонденти), Хърватия - MojaPlaca.hr (7,564 респонденти), Сърбия - InfoPlate.rs (1,314 респонденти), Литва - Manoalga.lt (3,090 респонденти), Латвия - Algas.lv (2,440 респонденти), Финландия - Palkkadata.fi (1,290 респонденти).
JobTiger.bg
1000 София, ул. Веслец 13, ет. 4, офис 5

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си