logo

Финансова грамотност за начинаещи: на какво не са ни учили в училище?

22.12.2020

cover image

Финансовата грамотност не означава единствено умения за инвестиции на фондовата борса.

Финансовата култура в съвременния свят е основно знание, което ни помага да взимаме информирани финансови решения, ефективно да разпределяме бюджета си и да бъдем подготвени с достатъчно средства в извънредни ситуации. Прочетете първата част от нашата поредица Финансова грамотност за начинаещи.


Какво е финансова грамотност?

Финансовата грамотност не се отнася единствено до банкери, математици или специалисти. Липсата на фундаментални финансови умения може да повлияе на живота на всеки от нас, като навреди на спестяванията ни или доведе до финансови загуби. Финансовата култура е способността на хората ефективно да използват знания и умения за разумно управление на материалните си ресурси през целия живот. 

Ако не сте сигурни във финансовата си грамотност, в интернет има различни онлайн тестове за проверка на финансовата култура, чрез които можете да придобиете обща представа за нивото на познанията си. Основният въпрос, на който могат да отговорят финансово грамотните лица, е: "Как печелите, управлявате и инвестирате парите си?"


Първата стъпка към финансовата грамотност

Следите ли разходите си? Знаете ли колко харчите седмично или месечно? Ако отговорът е „не", значи не разполагате с отчет. Има много информация за това как работят данъците и налозите, както и как да управлявате средствата си. Винаги обаче се започва с една и съща стъпка. Проследявайте приходите и разходите си.  Седмично, месечно, годишно. Няма значение дали ги записвате в обикновен Excel, или използвате удобно приложение. По този начин ще бъдете в състояние да следвате първото правило на финансовата грамотност: "Да не харчите повече, отколкото печелите."


Три категории разходи

Ако вече разполагате с отчет на вашите финанси, преминете към второто ниво. Започнете да разделяте доходите си в три категории. Няма да ви съветваме в каква точно пропорция да ги разделите, защото това е много субективен въпрос. Има обаче един универсален пример, с който можете да започнете. 

10% от доходите ви трябва да бъдат предназначени лично за вас: дрехи, хобита свободно време и други неща, които ви правят щастливи. Това е награда за работата ви през целия месец. 

70 % трябва да бъдат отделени за основните ви домакински разходи,  включително хранителни стоки, наем, вноска по ипотека и др.

Останалите 20% считаме за железен резерв. Това са спестявания, на които можете да разчитате в случай на непредвидени ситуации като оставане без работа например. 


Финансова грамотност в България

За съжаление финансовата грамотност често е подценявано познание и не е отделен предмет, който се изучава в училище. Въпреки това има начини, чрез които да насърчите финансовата култура във вашите семейства. Изготвяйте семеен бюджет и започнете да давате на децата джобни, като им помогнете да ги разпределят така, че да не останат без пари. Или ги „наемете" на работа, като им позволите сами да изкарат джобните си. Колкото по-рано започнете да формирате финансовите навици у детето, толкова по-добре. 
JobTiger.bg
1000 София, ул. Веслец 13

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си