logo

Как да организирате финансите си, в случай че загубите работата си?

23.4.2021

cover image

Пандемията от COVID-19 продължава вече повече от една година. През този период се увеличи не само броя на заразените, но и този на безработните.

Ако и вие сте сред хората, загубили работата си поради коронакризата, вижте съветите на Zaplatomer.bg, за да закърпите бюджета си.


Бюро по труда

Проверете дали ако се регистрирате като търсещ работа в Бюрото по труда, ще имате право да получавате парични обезщетения при безработица. Регистрацията е доброволна и не е задължителна. Ако обаче не го направите, сте длъжни сами да покриете задължителните вноски за здравно осигуряване - през 2021 г. вноската за здравна осигуровка за безработните е 26 лв. месечно.


Държавна подкрепа поради извънредното положение

През изминалата година държавата взе допълнителни социални мерки за запазване на заетостта на засегнатите работници и служители.

Заявленията за изплащане на компенсации се подават в Бюрата по труда по мястото на работа на работниците и служителите. Действието на част от мерките беше удължено и през 2021 г. с тенденция дори да бъде продължено до края на годината.

Разбира се, необходимо е да са изпълнени условията, определени на уебсайта на Агенцията по заетостта.


Zaplatomer.bg


Прегледайте банковото си извлечение

Въпреки че сте без работа, за съжаление задължението за плащане на сметки остава - изплащане на ипотека, разходи за храна, застраховки, плащане на ел. енергия и вода и други финансови разходи. Когато приходите ви намалеят или изчезнат, е време да анализирате подробно разходите си. Проверете кои месечни плащания и разходи може да разсрочите или спестите.


Време ли е прибегнете до спестяванията си?

След като внимателно прегледате банковото си извлечение, проверете състоянието на спестяванията си. Ако вашият партньор или семейство не могат временно да ви помогнат, можете да ги използвате, като ги харчите разумно. Не забравяйте, че когато се върнете на работа, ще трябва отново да възстановите спестяванията си.


Възползвайте се от свободното си време

Въпреки че губите заплатата си, в замяна получавате много свободно време. Използвайте го за спорт, разходки сред природата, занимания с децата, четене на книги или всичко друго, за което преди не сте имали време. Можете да запълните времето си с обучение, безплатни курсове за преквалификация или актуализирайте автобиографията си. Има безброй възможности, които да изберете.Zaplatomer.bg


1000 София, ул. Веслец 13

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си