logo

Къде да работите, ако искате „хоум офис“?

31.5.2019

cover image

Все повече кандидати се интересуват на интервю за работа от възможностите за работа от вкъщи. За някои позиции това е стандартна част от усилията да се направят по привлекателни условията на труд и нефинансовите придобивки за служителите.

Обикновено това са мениджмънт позиции и други квалифицирани технически и нетехнически позиции. Paylab и Zaplatomer.bg подготвиха класация на секторите, в които тази придобивка се среща най-често. 

Работата от вкъщи е третата най-популярна придобивка според анализа на Paylab непосредствено след гъвкавото работно време и допълнителния отпуск.

Най-привлекателните нефинансови придобивки сред служителите според Paylab са:

1.     Гъвкаво работно време

2.     Допълнителен отпуск

3.     Работа от вкъщи

Сред позициите, при които работата от вкъщи е достъпна за повечето служители са ИТ специалисти, програмисти, ПР, маркетинг и журналисти, мениджъри проекти, преводачи, анализатори, специалисти електронна търговия, дизайнери, мениджъри и административни служители. Най-често тази възможност се предоставя на топ мениджмънта. Обратно, помощният персонал, квалифицираните работници и служителите в сферата на услугите имат много ограничени възможности за работа от вкъщи, тъй като работата им зависи от физическото им присъствие на работното място.  

По отношение на секторите, в които „хоум офисът" е най-разпространен, служителите най-често получават такива придобивки в областта на информационните технологии, електронната търговия и програмирането. Следват консултантските услуги, телекомуникациите, застрахователната индустрия, рекламата и пазарните проучвания и организациите с нестопанска цел. Всяка държава е уникална, например във Финландия, Естония и Латвия работата от вкъщи се предлага на значителен брой служители в държавната, публичната и местната администрация благодарение на електронизацията на услугите. Държавните служители в други държави могат само да мечтаят за подобна придобивка. 


В кои сектори „хоум офисът" е най-разпространен?

Особености на работата от вкъщи

Някои компании имат по-строги правила и позволяват на служителите си да работят само определен брой дни в месеца от вкъщи. Други позволяват на служителите си да работят от вкъщи няколко дни в седмицата с гъвкаво работно време. Някои служители отиват до офиса, само ако имат планирана среща или друго мероприятие, което изисква личното им присъствие. Това им позволява да работят дистанционно и от разстояние, далече от работното им място, тъй като не е необходимо да ходят в офиса всеки ден. Петъчният „хоум офис" също набира популярност. 

Zaplatomer.bg

Това до голяма степен е свързано с естеството на работата, защото може да не е необходимо служителят да присъства физически на работното място, а служителите да имат технически достъп до работната си програма от разстояние. Работодателите могат да проверяват работата на своите служители, като използват различни вътрешни системи и канали за комуникация. Използват се видео разговори, видеоконференции, технологии за презентиране от разстояние, които могат да съберат хора на различно място в реално време.

Хората използват работата от вкъщи, за да променят работната си среда като често посочват, че не искат да бъдат разсейвани от колегите си или желаят да избегнат дългото пътуване до работа. Работата от вкъщи е предпочитан вариант, ако служителят не се чувства добре или има други планове за деня, например посещение при лекар, очаквана доставка от куриер или уговорка за ремонт с техник. „Хоум офисът" улеснява живота на служителите в много отношения и затова е сред най-популярните придобивки. Обратната страна на работата от вкъщи

„Хоум офисът" изисква подходящи условия за работа от вкъщи, особено интернет и работно пространство, което позволява необезпокоявана работа. Много хора решават съзнателно да премахнат работата вкъщи, защото смятат, че домашната среда е за почивка или присъствието на други членове на семейството им пречи да бъдат толкова продуктивни у дома, колкото на работа.

В идеалния случай работата от вкъщи е промяна на темпото, защото служител, който работи предимно у дома за продължителен период от време може да изпита социална изолация или проблеми с комуникацията. Затова някои компании ограничават работата от вкъщи и се стремят да привлекат служителите обратно на работното място. Във всеки случай веднъж щом служителят свикне с гъвкавостта на „хоум офиса", често иска тази придобивка и от бъдещите си работодатели. 

JobTiger.bg
1000 София, ул. Веслец 13, ет. 4, офис 5

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си