logo

Как да използвате психологията в своя полза в преговорите за заплата?

15.1.2021

cover image

Удовлетвореността на служителите на работното място се влияе от редица фактори, но често възнаграждението има най-голяма тежест.

Вдъхновяващият шеф или забавните колеги не плащат сметките ви.  Ако не сте доволни от заплатата, която получавате или ви предложат преди подписване на трудов договор, можете да преговаряте. Как успешно да направите това с помощта на малки психологически трикове?

Знайте стойността си

Подготвяте ли се преди преговори за заплата или интервю за оценка на представянето? Не е достатъчно да посочите единствено резултатите от работата си, вашите ценности и ползите, които носите на компанията. Подгответе конкретна стойност, а още по-добре диапазон. С колко бихте искали да се увеличи заплатата ви?  С около 20-30%? С около 200 - 300 лв.? Ако не сте сигурни как се движат заплатите във вашия сектор и местоположение, проверете в сайт за сравнение на заплатите.

Ако имате възможност, покажете на шефа си дали можете да спестите разходи на компанията. Например, ако работата ви се върши от външен служител, това може да струва повече на фирмата.

Ако тепърва ви предстои да се присъедините към компанията, може да договорите заплатата ви да се преразгледа след изпитателния срок.  

Първото предложение не е окончателно

За да бъдат преговорите успешни, и двете страни трябва да са доволни на финала. Ако приемете предложение, което не ви удовлетворява, кажете го направо. Възприемайте го като междинна стъпка по пътя към желаната заплата. Така вашият работодател няма да се изненада, ако след шест месеца пожелаете да преговаряте отново. Дотогава той ще наблюдава работата ви, затова използвайте тази възможност, за да го убедите, че заслужавате по-високо възнаграждение.

Вие разказвате историята

Небрежните бизнес разговори и безличните фрази не са правилен подход, когато става дума за заплащане. Разкриването на детайли от личната история на служителя понякога дава по-голям шанс за договаряне на по-високо възнаграждение. „Разтопяването на леда" или т.нар. small talk са често срещани инструменти в деловите разговори. Използвайте ги в преговорите за увеличение на заплащането. Все пак внимавайте каква информация за себе си споделяте и избягвайте прекалено лични или неуместни подробности.

Използвайте невербалната комуникация

Подгответе се за срещата като репетирате на спокойствие у дома пред огледалото. Не се страхувайте да използвате език на тялото, който ще ви помогне, например изправени рамене, директен контакт с очите, ръце над масата, отворени длани към слушателя. Не преувеличавайте аргументите, използвайте кратки изречения. Говорете бавно и директно. Не забравяйте да слушате.

Похвалете се с качествената си работа

Започвате работа и имате трудов договор и длъжностна характеристика. Когато ги разгледате отново след две години, може да установите, че в договора не се е променило нищо съществено, но работното ви представяне надхвърля значително това, което първоначално сте договорили с работодателя си. Обхватът на работата може от части да се е променил. Може да се окаже, че са настъпили промени в екипа, поради което се е увеличила вашата натовареност.

В длъжностната характеристика са посочени дейностите, които служителят трябва да изпълнява. Често обаче очакванията са в пъти по-големи или се откриват между редовете. Ако искате да преговаряте за по-висока заплата, аргументът, на който можете да разчитате, са резултатите от вашата работа.

Не блъфирайте с конкурентно предложение

Ако сте отговорен служител с добри резултати и екипът ви харесва, вашият работодател няма да иска да ви загуби. Работодателят трябва да вземе предвид и разходите за намиране на нов човек. Към изплащането на обезщетение се добавят разходите за назначаване на нов служител, както и разходите за неговото обучение.

Ако искате да използвате напускането на работа като аргумент в преговорите за заплата с работодателя си, трябва да разполагате с конкурентно предложение. Не блъфирайте, освен ако не сте готови да понесете последствията от действията си. Бихте искали да приемете новата оферта, защото това е чудесна възможност, а не защото мразите сегашната си работа.

Няма гаранция, че ще успеете, дори и да използвате описаните психологически стратегии. Въпреки това само с пасивно поведение, заплатата ви няма да се увеличи. От друга страна проактивният подход може да подобри финансовото ви състояние както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.


Zaplatomer.bg


JobTiger.bg
1000 София, ул. Веслец 13

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си