logo

Как да научим децата на финансова грамотност?

11.2.2021

cover image

Добрата финансова култура ни помага да взимаме информирани финансови решения, ефективно да разпределяме бюджета си и да бъдем подготвени с достатъчно средства за извънредни ситуации.

Финансовата грамотност не е присъща само на банкери, счетоводители и специалисти. Липсата на основни финансови умения влияе на живота на всеки от нас и води до финансови загуби. Финансовата култура е способността на хората ефективно да използват знания и умения за разумно управление на материалните си ресурси през целия им живот. 

За съжаление финансовата грамотност често е подценявана и не е отделен предмет, който се изучава в училище.  Повечето предишни поколения, включително милениалите и поколението X, не са били обучавани на основни финансови понятия и се е наложило да се запознаят с тях едва когато са започнали работа.

Според известния американски радиоводещ и съветник по лични финанси Дейв Рамзи личните финанси са само 20% знания и 80% поведение. Често заимстваме уменията за управление на личните си финанси от нашите родители, защото ставаме свидетели на собственото им финансовото поведение.

Оказва се, че можете да говорите с децата си за парите много по-рано отколкото предполагате. Повечето изследвания показват, че много от финансовите навици на децата като например самоконтрол, са създадени до 7-годишна възраст, което означава, че можем да започнем да учим нашите деца на полезни финансови модели на поведение от първи или втори клас.

Изготвяйте семеен бюджет и започнете да давате на децата джобни, като им помогнете да ги разпределят така, че да не останат без пари. Или ги „наемете" на работа, като им позволите сами да изкарат джобните си. Колкото по-рано започнете да формирате финансовите навици у детето, толкова по-добре. 

Специалистите от Zaplatomer.bg подготвиха няколко съвета за това как да насърчите финансовата култура във вашето семейство. 


Zaplatomer.bg

#1 Използвайте касичка

Дайте на детето касичка или още по-добре - прозрачен буркан, за да може визуално да следи как се увеличават или намаляват парите в него. Може да обособите различни буркани за „харчене" и „спестявания". Всеки път когато детето получи пари, например за рождения си ден, го накарайте да ги раздели поравно между касичките. Използвайте касичката за харчене за малки покупки като лакомства, стикери и др. Касичката със спестявания запазете за по-скъпи неща.

#2 Покажете на децата, че нещата струват пари

Вземете касичката с вас в магазина и накарайте детето да използва парите от нея, за да плати на касиера. Покажете му, че различните възможности имат и различна цена. Научете детето да преценява различните решения за покупка и резултатите от тях като например му обясните, че ако купите видеоиграта, която иска, няма да му останат пари за друга играчка, която харесва. Говорете с детето и му покажете как възрастните взимат финансови решения, задавайки въпроси като „Наистина ли се нуждаем от тази покупка?",  „Може ли да пропуснем да купим това тази седмица?", „Може ли да го вземем назаем?" и „Може ли да го намерим по-евтино на друго място?"

#3 Вместо да давате пари на детето, нека то да ги спечели

Не давайте на децата си просто „джобни" пари, а им плащайте за домашните задължения, които имат вкъщи като изхвърляне на боклука или разтребване на детската стая. Тази стратегия помага на децата да разберат, че парите не просто им се дават, а трябва да се спечелят. Може да насърчите по-големите деца да си намерят почасова работа, като се уверите, че това няма да повлияе на успеха им в училище или университета.

#4 Избягвайте импулсивни покупки

Когато детето ви поиска да му купите нещо, му обяснете, че може да използва собствените си спестени пари. Убедете детето да отложи покупката поне с един ден особено за по-скъпи покупки. Вероятно до утре нищо няма да свърши в магазина, но на следващия ден детето ще може да вземе по-разумно решение дали да похарчи парите си.

#5 Открийте им банкова сметка

Ако децата ви са тийнейджъри, би трябвало да можете да им направите банкова сметка, с която да управляват джобните си пари и да развиват финансовата си култура.

#6 Научете ги, че с кредитните карти трябва да се внимава

Ако не научите децата си да са внимателни, когато използват кредитни карти, те могат да станат поредната жертва на хроничната задлъжнялост. От вас зависи да определите точния момент за това.

#7 Обяснете им какво е лихва

Колкото по-рано вашият тийнейджър придобие инвестиционна култура, толкова по-добре. По-ефективно е да разясните лихвата като използвате конкретни числа, отколкото абстрактни понятия. Намерете и използвайте заедно с детето онлайн калкулатор за лихва. По този начин то може да види колко ще спечели, ако инвестира определена сума, която нараства с даден лихвен процент. 


Zaplatomer.bg


JobTiger.bg
1000 София, ул. Веслец 13

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си