logo

Как да поискате повишение на заплатата си, така че да го получите?

17.1.2018

cover image

Отваряйки този въпрос, почти винаги се чувстваме в най-добрия случай некомфортно. Обикновено, направо ужасно неловко. Притесняваме се от това да не изглеждаме твърде нахакани, агресивни или нахални. Още по-неприятно става когато се усетим, че всъщност искаме нещо, което по всяка вероятност ще ни бъде отказано с твърдо и демотивиращо не. Важно е обаче, когато усетите, че наистина заслужавате повишение, да го поискате. В противен случай рискувате, така да се каже, да изпуснете момента - мотивацията ви да спадне, недоволството ви да се увеличи, което пък ще повлияе на продуктивността ви. А тогава вече молбата ви със сигурност ще бъде отхвърлена. Ето няколко съвета как е най-добре да подходите, за да получите желаното и утвърдително „да" от шефа си.


Преценете правилно момента

Това е най-честата грешка - обикновено повишение на заплатата си искаме когато сме крайно огорчени от работата си и сме на ръба да напуснем - гневни, недоволни и с отношението „те не ценят това, което правя". Или просто когато решим, че имаме нужда от повече пари. Това са ключови грешки, които не само, че няма да ви доведат до повишение, а и ще създадат още по-голямо напрежение. Най-добрият момент да поискате по-голямо заплащане, е когато сте доволни и щастливи от работата си. Когато се справяте добре със задачите си, завършили сте успешно голям и важен проект и имате добра обратна връзка от колегите и супервайзърите ви. Или иначе казано, когато демонстрирате активно, че сте наистина ценен кадър за компанията. Ако искате по-голяма заплата, това е правилният момент да се обърнете към шефа си.

Знайте стойността си

Няма да получите повече пари, просто защото искате по-голяма заплата. Трябва да покажете защо заслужавате това повишение. На първо място, направете малко професионално „разследване". Какво е заплащането на хора с вашата професия на пазара на труда? Разпитайте ваши колеги и познати от бранша, работещи в други компании какъв е размерът на техните заплати, какви са техните условия? Методически съберете важни данни и ги предоставете на шефа си. Още по-добре е, ако можете да ги подкрепите и с доказателства, свързани с вашата собствена работа - привлечени клиенти, спечелени проекти, важни нововъведения за компанията и прочие позитиви, които да покажат вашия уникален и значителен принос.

Не губете самообладание

Не повишавайте глас, не избухвайте, не се карайте и не изпускайте от контрол невербалните си жестове (ръкомахане, тропане с крак, удряне по маси, тръшкане на врати и т.н.). Още повече - не заплашвайте, не се молете, не хленчете или плачете (макар че може би последното помага). Нищо от изброеното до тук няма да предизвика симпатии и разбиране. Напротив, ще ви отдалечи от заветната цел, защото ще представите себе си в светлина, която е недостойна за уважение. Освен, че няма да получите повишение, вероятно ще имате и сериозни проблеми с понататъшното си пребиваване в офиса.

Покажете готовност да получите повече задължения

Важно е да изтъкнете, че сте на среща за повишение не само на заплатата, но и частично на работните ви отговорности. Заявете, че сте достатъчно компетентни и полезни, за да приемете не само финансово повишение, но и такова в структурата на компанията - една по-сериозна и отговорна длъжност. Покажете ентусиазъм, енергия и мотивация за работа. Това ще направи силно и добро впечатление.

Ако ви откажат, не си тръгвайте с празни ръце

Дори в най-добрия случай, отказът все пак си остава възможен. Какво да направите тогава? Не оставяйте нещата така в никакъв случай, но насочете искането си по друг начин - разберете какво трябва да направите, за да получите желаното повишение в бъдеще. Какви са критериите на шефа ви, за да стане това? Уточнете някакъв срок, направете уговорка - коя е летвата, която трябва да прескочите, за да се увеличи заплащането ви? Поставете това като цел, която да ви води, мотивира и крепи. 




Христиан Йовчев

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си