logo

По какво се различава финансовото поведение на милениалите, родени през 80-те и 90-те?

19.5.2020

cover image

Милениалите или поколението Y са явление, което оказва значително влияние върху пазара на труда от близо 20 години.

Представителите на това поколение допринесоха с нови аспекти в работния процес и често представляват голяма загадка за работодатели и HR специалисти. Paylab разгледа по-подробно финансовото поведение на най-атрактивната таргет група за сферите на човешките ресурси, търговията, маркетинга и информационните технологии.


Характеристики на милениалите, родени през 80-те (1981 - 1989)

Родените през 80-те години, т.е. поколението на и над тридесет, са в най-продуктивния етап на кариерата си - получават привлекателни възможности за работа и вече са взели някои важни решения като напускане на дома на родителите си, покупка на собствено жилище и създаване на семейство. Те вече са натрупали достатъчно трудов опит, някои от тях често са сменяли работодателите си и възприемат кариерата си като начин да открият смислена лична и професионална реализация с акцент върху баланса работа-личен живот.



Мнозина вече имат опит на мениджърски позиции и се превръщат в съвременни лидери. Част от тях работят по проекти, които са значими за бъдещото ни развитие. Често срещано при милениалите над 30 г. е, че попадат в критичен период, в който започват повече да размишляват за смисъла на живота и истинските ценности. Те са по-наясно със своите положителни качества и недостатъци като на тази възраст по-интензивно се концентрират върху личното развитие и професионалното си израстване.

Повечето са обременени от заеми и ипотеки в усилията си да се справят с жилищните си проблеми и семейни задължения и са принудени да следят внимателно разходите си. Да имат доход, който е достатъчен, е от съществено значение за тях. Заплащането не е единственият мотивиращ фактор, но предвид обстоятелствата, често е най-важната причина за смяна на работата.

Всяка година повече от 450,000 заети сравняват заплатата си в международния портал Paylab


Zaplatomer.bg


Характеристики на милениалите, родени през 90-те (1990 - 2000)

Втората половина на поколението милениали са родените през 90-те години и в самото начало на 21 век. Те все още учат, тепърва започват работа и се присъединяват към пазара на труда. Повечето от тези милениали в Централна и Източна Европа живеят с родителите си и отлагат ангажиментите като родителство или купуване на жилище за неопределен момент в бъдещето. Взаимоотношенията и приятелите са много важни за тях, както по отношение на формирането на мнение, така и за това как прекарват свободното си време. Въпреки това родителите им запазват сравнително голямо влияние, тъй като децата им все още са финансово зависими и често получават финансова подкрепа от тях. Тази подкрепа понякога води до по-голямо желание да приемат работа, която те намират за удовлетворяваща, а съображенията за заплатата не са толкова важни. Тази група милениали в много по-голяма степен се вълнува от нови идеи и бързо развиващите се стартапи. Опитът, получен по време на работа в чужбина, е друга привлекателна възможност за тях, благодарение на това, че не са обвързани с нещо, което да ги ограничава.




На тази възраст те получават първите си заплати и отделят голяма част от спечелените пари за отдавна желани покупки, включително забавления, хобита, мода и пътувания. Те все още изпробват какво им харесва и търсят отговор на въпроса с какво искат да се занимават в професионалната си кариера. Сравнително голяма част от тях работят в област, различна от тази, за която са учили.

Тези млади милениали са много привлекателни за компаниите, защото могат да бъдат оформени според потребностите на работната среда и обучени в движение. Компаниите са изправени пред голямо предизвикателство по отношение на дългосрочното им задържане, тъй като смяната на работата е нещо съвсем естествено за това поколение. Работодателите срещат уверено поколение, което активно се интересува от информация за възнагражденията, финансовите бонуси и придобивки, но приема много от нещата за даденост.


Zaplatomer.bg



JobTiger.bg
1000 София, ул. Веслец 13, ет. 4, офис 5

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си