logo

Повече дни платен отпуск? Това е една от най-желаните допълнителни придобивки за служителите

cover image

Времето е пари, а това важи с двойна сила, когато компанията предоставя на служителите повече дни платен отпуск като допълнителна придобивка.

Повече почивни дни през календарната година е една от най-желаните допълнителни фирмени придобивки. Според анализ на Paylab.com интересът към тази придобивка, както и към гъвкавото работно време, все повече се увеличава. Данните за България са от портала Zaplatomer.bg (безплатна услуга на българския пазар от JobTiger.bg). Повечето компании предлагат на служителите от 1 до 5 дни допълнителен отпуск освен предвидения в законодателството минимален размер. 

Тази придобивка се цени повече от служителите в страни, в които има по-малко дни полагаем отпуск или където по-малко национални празници съвпадат с работни дни. Например, някои компании предлагат на служителите допълнителни дни отпуск за рождени дни. Предоставянето на повече дни отпуск на лоялни служители, които дълго време работят в компанията, е атрактивен начин за повишаване на мотивацията. 

Възможността да си починат от работните задължения винаги е привлекателна за работещите. Някои използват свободното време за себе си и своите хобита, докато други - за семейството и приятелите си, продължават образованието си или ремонтират дома. 

Съвпадането на отпуска с училищните ваканции е от значение за родителите с малки деца, а хората, които пътуват, имат възможност да планират по-дълга ваканция с повече пътувания. Предоставянето на допълнителни дни отпуск варира в различните страни. Сред изследваните държави, то е най-често срещано в Чехия, където до 33 % от служителите са посочили тази конкретна придобивка.  
 



Как се използва отпуска в различните държави?

В Европа като цяло според законодателството служителите имат право на 20 дни платен годишен отпуск от работодателите. В повечето случаи право на него имат служители, които са работили при настоящия си работодател повече от една година на позиция на пълно работно време. В някои страни отпускът може да се уговаря в колективен трудов договор, а някои професии имат право на по-дълъг отпуск. В държави като Унгария и Словакия, колкото повече стаж има служителят, с толкова повече отпуск разполага.  Допълнителен отпуск обикновено се предоставя на държавните служители в рамките на техния пакет социални придобивки. 

В това отношение европейците са най-привилигировани, като Великобритания е на чело с най-висок минимален задължителен размер на платения годишен отпуск (28 дни). Следват Австрия, Дания, Финландия, Франция, Люксембург и Швеция, където задължителният минимум е 25 дни. Обратно, страни като Турция, Израел, Мексико, Япония и Канада имат много по-строги условия и предлагат по-малко платен отпуск в сравнение с европейското законодателство. 

В много европейски страни освен задължителния според законодателството размер на годишния отпуск, има допълнителни почивни дни за национални празници и работодателите често са принудени да заплащат това време като работа на официален празник.  В Европа най-много национални празници има в Словакия (15), Малта (14), Испания (14), Чехия (13), Австрия (13) и Хърватия (13). Почивката под формата на платен отпуск е истински лукс в САЩ, където работодателите нямат задължение да заплащат на служителите почивни дни. От работодателя зависи какъв брой дни платен отпуск ще предостави на служителите си.  Въпреки това много компании предлагат отпуск, който е част от т. нар. employee handbook (наръчник на служителя), и представлява запас от дни, в който работодателят комбинира болнични, отпуск за почивка и отсъствия от работа по лични поводи, като позволява на служителите да ги използват, когато имат необходимост или желание за това.  Всъщност това, на което служителите в Европа имат право по закон се представя от работодателите в САЩ като фирмена придобивка. 



Поради предимно бизнес-ориентирания подход в САЩ някои компании промотират култура на неограничен отпуск. Служителите на тези компании могат да ползват почивни дни по всяко време, когато имат нужда, стига работата им да се върши навреме и с необходимото качество. Основната цел е служителите да се насърчат да мислят от позицията на собственици на компанията за това кое е най-добро за тях и за компанията.  

В много страни, като например Великобритания, обичайна практика е ограничаването на почивните дни, при което работодателят предлага платен отпуск, но служителите трябва да го използват в рамките на определен период от време на общи за компанията отпуски.  

Като цяло важи схващането, че отпочиналите служители са от полза за самите компании, тъй като това им помага да премахнат стреса и грешките на работното място. Отпуските са още едно интересно допълнение към политиката на  възнаграждения на служителите.  

За Zaplatomer.bg

Zaplatomer.bg е част от Paylab.com. Компанията е основана през септември 2015 г. и управлява 16 локални портала за сравнение на заплати като използва идентична методология за събиране на данни предимно в Централна, Южна и Северна Европа. Платформата също така предоставя на хора от цял свят възможност да сравнят заплатата си на Paylab.com.

Paylab анализира данни за заплати, получени през последните 12 месеца чрез локални платформи за сравнение на заплати: Босна и Херцеговина - Plata.ba,  Чехия - Platy.cz, Хърватия - MojaPlaca.hr, Естония - Palgad.ee, Финландия - Palkkadata.fi, Сърбия - InfoPlate.rs, Словакия - Platy.sk, Унгария - Fizetesek.hu, Полша - PensjoMetr.pl, Словения - Placa.si, Литва - Manoalga.lt, Латвия - Algas.lv, България - Zaplatomer.bg


      

Zaplatomer.bg




JobTiger.bg
1000 София, ул. Веслец 13, ет. 4, офис 5

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си