logo

Трудно ли получавате предложение за работа след интервюта? Може би допускате някоя от следните грешки

9.4.2020

cover image

Изпращате автобиографии и ходите на интервюта, но не постигате успех. Имате ли усещането, че HR Мениджърът не разбира и не вижда вашия потенциал?

Може би проблемът всъщност не е свързан с вашите умения или опит за позицията. Може би правите нещо на интервютата, което затваря възможностите пред вас...

Интервюто е съществена част от почти всяка промяна в кариерата, но много хора не му придават достатъчна тежест и значение. Често интервюто е почти единственият начин HR специалистите да преценят дали кандидатът е подходящ за работата.

Какви грешки трябва да избягвате, за да увеличите шансовете си за успех?


1. Не сте подготвени

Видели сте страхотна обява за работа, описанието на позицията изглежда подходящо за вас и знаете, че искате да работите това и ще го правите добре. Чудесно! Изпращате CV-то си с мотивационно писмо и няколко дни по-късно телефонът ви звъни. Търси ви HR специалист от компанията, който иска да ви покани на интервю. Много хора смятат, че да стигнете до този етап вече е победа, но в действителност вие сте едва на една трета път до успеха, а в този момент с пълна сила трябва да започне вашата подготовка за интервю.

Много HR специалисти са единодушни, че отнемат точки на кандидати, които не могат да отговорят на основни въпроси за компанията или не познават нейните продукти и услуги. Разбира се, няма нужда да сте експерт в бизнес моделите им, но ако не сте проучили компанията и не знаете нищо за нея, автоматично ще отидете в дъното на списъка, тъй като не демонстрирате, че сте организиран кандидат.

По същия начин не забравяйте да се подготвите за всякакви въпроси относно заплатата. Преди интервюто би било разумно да направите проучване на заплатите, за да разберете каква е средната заплата за тази длъжност във вашия регион и с вашето ниво на образование и опит. Проучването на заплатите ще ви помогне и да се научите да преговаряте. 




2. Говорите зле за предишен или настоящ работодател

Напълно нормално е да имате и негативни впечатления, когато става дума за предишната или настоящата ви работа, но на интервю е за предпочитане да избягвате да се оплаквате от работодателя си. Това се възприема като непрофесионално, незрялo и нелоялно.

Ако HR специалистът ви попита защо искате да напуснете настоящата си работа или защо сте напуснали предишната, опитайте се да отговорите искрено, но все пак дипломатично. 




3. Не задавате въпроси

Без значение каква информация за позицията вече сте получили от обявата или от собственото си проучване, винаги е добър знак за HR специалистите, когато проявявате интерес към детайлите за работата и задавате правилните въпроси. Демонстрирате истински интерес към компанията, както и това че сте се подготвили за интервюто, затова не възприемайте интервюто като пасивна дискусия. Не на последно място, показвате, че сте интелигентен човек, който приема подготовката като важна част от процеса на интервюиране.



4. Закъснявате и не комуникирате

Закъсняването за насрочено интервю е категорично не! Това е ясен знак, че сте ненадеждни - организационните ви умения не са толкова добри, колкото казвате в мотивационното си писмо, или не взимате на сериозно възможността да си намерите нова работа. Допустимо е, ако закъснявате поради непредвидени обстоятелства, но ако това се случи, ТРЯБВА предварително да се обадите и да обясните ситуацията.

Бързата и активна комуникация ще ви натрупа точки. Ако имате навика да игнорирате имейли или да им отговаряте 3 дни по-късно, трябва да започнете да комуникирате професионално или отново ще се окажете в дъното на списъка.




5. Лъжете или в CV-то си, или по време на интервюто

Качественото CV е, разбира се, от съществено значение, но никога не трябва да украсявате или лъжете, за да изглежда по-добре. HR професионалистът ще изобличи всичко невярно в автобиографията и ще затвори вратата на компанията за вас. 




Последно обърнете внимание на социалните мрежи

В днешно време повечето HR специалисти не са само в LinkedIn, а често преглеждат профилите на кандидатите в другите социални мрежи. Те правят това, за да гарантират, че имиджът ви в социалните мрежи няма да навреди на компанията и ще се впишете в културата на компанията. Те могат също така да проверят дали публичното ви представяне съответства на описанието на длъжността ви за определени видове позиции (особено на ръководно ниво и представителни длъжности).



Zaplatomer.bg


JobTiger.bg
1000 София, ул. Веслец 13, ет. 4, офис 5

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си