logo

Как да отговорите на въпроса за заплатата на интервю за работа?

cover image

Заплатата все още не се обсъжда много често. Понякога този въпрос може да ви изненада на интервю за работа. В същото време отговорът му разкрива как оценявате своя опит и потенциал, както и дали ще останете доволни от финансовите условия, в които ще работите.

Каква заплата очаквате? Въпрос, до който рано или късно ще се стигне на интервю, особено ако попадате сред подходящите кандидати. Как да реагирате правилно, така че да покажете реалистични изисквания и в същото време да си тръгнете доволни от резултата.

Напишете си домашното

Подгответе се за интервюто за работа. Това означава, че трябва да знаете диапазона на заплатите във вашия сектор, за вашата позиция и регион. Ако знаете този диапазон, няма да поискате прекалено висока заплата и няма да откажете потенциалния работодател. Използвайте въпросника за заплата в Zaplatomer.bg, който отчита всички основни фактори, които ще ви помогнат да разберете стойността си на пазара на труда.


Zaplatomer.bg

Основна заплата

В някои държави работодателите трябва да публикуват размера на основното възнаграждение в обявите за работа. Дори когато в обявата има публикувана заплата, трябва да се отбележи, че в редица случаи това не е окончателното заплащане, а начално възнаграждение. Често може да договорите по-висока заплата.

Благодарение на средната заплата от въпросника на Zaplatomer.bg и заплатата, публикувана от работодателя в обявата, ще знаете какви са възможностите за преговори за възнаграждението. Също така може да вземете предвид и размера на настоящата си заплата. Най-важно обаче е предварително да имате ясно очакване, за да не се изненадате на интервюто.

Да попитате или не?

Най-често въпросът за заплатата се задава от HR специалиста на самото интервю в момента, в който си струва да се обсъди, т.е. когато сте потенциално подходящи за позицията. Не е уместно да питате за заплатата от самото начало, за да не изглежда че се интересувате повече от заплащането, отколкото от самата позиция. Ако обаче имате допълнителни въпроси, можете да попитате за предлаганите придобивки, корпоративната култура или дали има гъвкаво работно време. Нефинансовите придобивки са важни, защото допълват финансовия компонент на работата и ви дават цялостна представа за предимствата на позицията.

Как да отговорите на въпроса за заплатата?

Най-добре е да отговорите с диапазон, в който искате да се движи заплащането ви, а не с конкретно число. Това оставя място за дискусия и възможност за преговори. Уверете се обаче, че долната граница на този диапазон представлява сума, от която ще бъдете доволни.

По-рядко срещан вариант е да обърнете въпроса за заплатата и да попитате HR специалиста какъв бюджет е предвиден за заплатата на тази позиция. По този начин преминавате от позицията на търсещ работа към професионалист, който вече е избрал кариерата си. Следователно този подход е по-подходящ, ако сте кандидат с опит. Предимството за вас е, че ще разберете със сигурност какъв финансов диапазон да очаквате и дали ви устройва.

Ако сте младши специалист или това е първата ви работа, е добре да проявите известна увереност, но без преувеличени изисквания. Може да се договорите с бъдещия си работодател да разгледате въпроса за заплатата отново след изпитателния срок, т.е. когато на практика покажете отговорност и резултати в работата.

Да приемете ли първото предложение?

Не забравяйте, че трудовото правоотношение всъщност е споразумение. Не само работодателят, но и служителят трябва да бъде доволен от предложената заплата. Това ще създаде открити взаимоотношения, чрез които и двете страни да просперират в дългосрочен план. Следователно, ако първото предложение от работодателя не отговаря на очакванията ви, не сте длъжни да го приемете.

Разберете дали все още има възможност за договаряне на заплата. Ако е необходимо, съгласете се на преразглеждане на заплатата след пробния период. Ако обаче предложението продължава да не съвпада с представите ви, помислете дали работата е подходяща за вас. Заплатата все още е основният компонент на оценката за дадена работа, а недооцененият служител е недоволен служител.


Zaplatomer.bg


Paylab

Добре ли ти плащат?

Направи безплатно сравнение точно за твоята заплата.

Сравни заплатата си